fredag 17 juni 2011
Rosmarin & avocado gelato
Igår hämtade jag en femårig rosmarinplanta hos Lloyd. Han visste precis vilken jag ville ha, och han hade ställt den åt sidan åt mig. Hur tar man bäst om den här raringen då, undrade jag.
"Sun" sa Lloyd.
När vi reste till Rab i Kroatien, växte rosmarin överallt, helt vilt, enorma buskar som nästan var som träd.
Lloyd hade också kakor med rosmarin. Vad sägs om Rosemary, lemon and salt cookies?
Pappa gjorde något som hette Timjansstarka tomatbiffar när jag var liten. Jag kan än idag längta efter dem biffarna. Dem var grymma. Måste kolla om pappa har kvar receptet.
Jag är galen i rosmarin. Och kardemumma. Och citron. Och peppar. Och mynta. Och olika slags sallad. Och gräslök.
På Bondens marknad hittade jag bullar med rosmarin. Deras gräslök och rabarber ville jag ta hem, alltihopa.
I bästa varför inte Lotta-stil började jag morgonen med avocado och ricotta gelato från Rhode Island. Det gick inte att motstå. Imorgon blir det honey lavender och lemon with poppy seed.
Life is good.
Vilka örter, kryddor, frukter, glassar och grönsaker tycker du bäst om?
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
18 kommentarer:
Oj vad spännande det lät! Ser grymt gott ut också! Jag älskar rosmarin och timjan och mynta! Rosemary, lemon and salt cookies lät grymt gott. Tycker verkligen du ska fråga din pappa om receptet, om vi har riktig tur så kanske vi får ta del av det på bloggen också ;-)
Himmel vad sugen på massa godsaker jag blev nu! Längtar till Cali när jag kan sätta tänderna i en god mango igen... och deras apelsiner...mmmm. Ha en härlig helg!! Kram!
Christina,
Då gillar vi lika ;)
Nu blir det rosmarin till allt tror jag, plantan är enorm. Lovely.
Kakorna är grymma!
Ja, idag äter jag på :) ska fråga om receptet. Min farmor lagade en massa god mat och tyvärr är det försent att få alla hennes tips och råd.
Glassen ligger fortfarande som bomull i magen!
Kram!!
Odlar du kryddor själv? Annars är det ju lätt gjort i krukor om man inte har tillgång till land.
Jag måste säga att jag gillar chili, citronpeppar och särskilt färsk sparris och gräslök.
När det gäller glass står alltid jordgubbsglass överst. Men också champagnesorbet är fin, liksom hallonsorbet.
Älskar så mycket att det är svårt att ragnordna det:)
Ha en skön helg.
Kram
Vad hungrig jag blev ;-)
Älskar ocksa rosmarin & timjan. Finns det nagot bättre än grillat lammkött med timjan & fetaost? Du kan väl fraga din pappa om receptet. Kakorna lät ocksa supergoda! Haller med Camilla...färsk sparris...yumyum...helst den gröna!
Kram, Lisa
Camilla,
Chili, ja va gott! Och citronpeppar, självklart. Ett tag hade jag citronpeppar på allt. Visst är det svårt att rangordna :)
Jag har odlat själv med blandad framgång. Det blir stekhett under delar av sommaren och ja...kanske vi inte har så gröna fingrar som behövs.
Örter är underbart. Ett tag hade jag alltid en stor kanna med isvatten och en mycket mynta i.
Champagnesorbet låter lyxigt...mums!
Kram och ha en fin helg du med
Lisa, hej!
Så gott, med grillat lammkött, timjan och fetaost. Blir jättesugen!
Kakorna är förföriska. Farligt :)
Jag ska ta tag i det här med receptet, biffarna var verkligen extraordinära som jag minns dem.
Kram!
Rosmarin och avocado gelatto lät ju spännande och gott. Jag är som du tokig i både citron, peppar, rosmarin och kardemumma. Så gott med kryddor av olika slag. Mynta är ju också himla gott. När vi var i Louisiana vid Tabasco fabriken så fick vi prova Jalapeno glass och det kan ju låta tokigt men den var riktigt god. Jag har precis bakat ett bröd med rosmarin och valnötter som blev så himla gott. Rosmary, lemon and salt cookies lät ju bara sååå gott! Just det där med kryddor och att ibland blanda in något salt mitt i allt det söta kan bli så himla gott.
Jalapenoglass låter spännande, kan tänka mig att det var gott!
Jag kan nästan känna doften av ditt bröd...mmm så gott! Antar att det blir till frukosten i morgon?
Kakorna är så goda att dem måste gömmas. En annan smak som jag vill testa är ingefära och kokos. Det ska finnas en kardemummavariant också.
Just nu är jag heltänd på ingefära. Jag köper en "premium snack bar" från en liten firma som heter Nothin' BUT och favoriten är ginger lemon cashew.
Så mycket goda smaker det finns. Kram och ha en smakfull frukost imorgon!
Vad häftigt med en 5-årig rosmarin. Försökte så ett tag, men det gick uruselt. Tricket är nog att köpa en planta. Alla kryddor du nämner är mums. Gillar olika mynta som jag brukade torka hemma i Sverige och göra te. Här har jag inte hunnit få kryddträdgården så stor än. Oregano gillar jag också, och citrongräs och och och... Dina bilder är så fina, vill hoppa in i dom.
En annan sak jag har på önskelistan är ett olivträd. Snordyra i Sverige, ska kolla vad jag kan hitta här. Kramar
Magdalena!
Blir glad av det du skriver :)
Oregano - såklart! Den glömde jag. Ett olivträd skulle jag kunna göra något olagligt för.
Nu gäller det att vårda den här femåriga darlingen med ömhet. Jag blir knäckt om vi tar kol på den.
Hur har det gått med Jacob förresten?
Kram och glöm inte att vila mellan flyttprojekt och sånt!
Hej Lotta!
Åh, vi delar kärleken till rosmarin! Denna underbara krydda som jag inte kan leva utan. Mina favoritkyddor är rosmarin, timjan, oregano och basilika. Och peppar såklart. De tre första växer så att det knakar i trädgården och det känsn som en vardagslyx att året om (ja, inte basilikan då) kunna gå ut och klippa sig lite färska örter. Dessutom läste jag någonstans att rosmarin var bra för tankeverksamheten så det är väl lika bra att ta lite extra i maten nästa gång. ;)
Livet är verkligen gott Lotta och du är en sann förebild i hur man gör det mesta av det. En sann livsnjutare och inspirationskälla. Och vilka bilder! Bättre start på en söndagmorgon kan jag inte få. Citronerna är ju helt underbara. Tack för att du delar med dig av allt det vackra du omger dig med Lotta! :)
Mina favoritkryddor är kardemumma och kanel och bland frukter finns clementiner, persikor, nektariner, vattenmelon, vindruvor, körsbär och aprikoser högt på listan. När det gäller glass är jag tråkigt traditionell (måste bli bättre på att testa nya sorter)och äter gärna citron, melon, päron och blåbär. Lemoncurd och tiramisu är också favoriter. Grönsaker är jag en allaätare av. Jag äter allt utom brysselkål. Men nu under sommarmånaderna är det bästa som finns att tassa ner barfota till köksträdgården och äta av det som växer där eller bära med upp till middagen. Du har så rätt Lotta, livet är gott! :)
Ta hand om dig kära vän och njut av livets goda!
Kram Lotta
Ååå kan du inte göra en receptbok?!?! Det hade varit jättepännande1 Med dina olika recept på just dessa kryddkombinationer! :-)
Glassen låter så spännande!
Kram!!!
Vilket härligt inlägg. Jag är nu sugen på din pappas biffar :-)
Jag drömmer om ett Olivträd, men har ingen plats. Det får således vänta.
Kryddor är gott. Basilika är det jag använder mig mest av. Samt Timjan när jag gör klyftpotatis förstås :-)
Gräslöken är en annan favorit. Den både smakar gott och är vacker när den blommar.
Ha det toppen
Lotta, jag glömde att svara på din fråga om krukan. Den säljs i butik. Tror att Stalands i Kungens Kurva har den och även Zetas trädgård i Segeltorp. Men du kan beställa den via nätet också :-)
http://www.almaregarden.se/sv-SE/shop/2955-Ernst_Kirchsteigers_ODLA.aspx
Ha det!
Vad söta ni är med alla era härliga kommentarer! Ni är underbara och så härligt att läsa när jag vaknade i morse. Tack Lotta, mammaxtre o Saltis!
Vi skulle verkligen kunna träffas och äta en lång, skön lunch eller middag tillsammans! Gärna sittandes under ett olivträd kanske ;)
Örter är både goda, vackra och nyttiga. Finns inget bättre än att kunna plocka in direkt från trädgården eller krukor.
Håll tummarna att timjanträdet fortsätter växa och må bra.
Nu är mitt nästa uppdrag att få tag receptet på biffarna :)
Önskar alla en skön söndag och själv busar jag och börjar med lite glass igen. Det är ingen ordning på mig just nu ;)
Kramar!
Hej Lotta,
så konstigt att min kommentar försvann?
Jag har ett väldigt komplicerat förhållande till rosmarin då jag inte klarar av lamm. Blev serverad grillat lamm som var täckt med rosmarin och sedan dess kan jag inte särskilja de två.
För två år sen köpte jag en stor rosmarinplanta till trädgården för att den ska skrämma bort vissa skadedjur. Den var vacker och blommade otroligt fint. Jag gick och nöp lite i den och kände doften, ju mera jag nöp desto godare började det dofta.
Första gången en rosmarinkvist kom med in i köket var när jag bakade bröd, sen blev det hamnade den med potatisar och grönsaker i ugnen. Men när jag i förra veckan la ner en kvist i ett långkok med kött då smakade allt plötsligt lamm. Bläää.
Jag kan inte leva utan lime och citron i köket. Använder det dagligen och tycker det är världens bästa smaksättare.
Koriandet likaså. Köper en bunt varje dag och har i allt. Love it.
Fina bilder som vanligt.
Kram
VILKET urmysigt inlägg och jättefina biler!!
Underbart!
Rosmarin kan lätt gå över i en viss tvålsmak, tycker jag. Ska väl användas med viss försiktighet, men gott är det ju!!
SÅ fint!!
GOTT med gelato också!!
KRAAAAM!!!!
Annika i Reston
Hej Anna,
vad mysko, försvann din kommentar? Glad att du skriver om och att du tycker om bilderna!
Jag förstår precis den där kombon och att du efter det inte fixar rosmarin alla gånger. Det är synd när det blir så, men det händer ju med mat.
Du får fortsätta med bröd och grönsaker. Potatis och rosmarin tycker jag är supergott.
Lime, koriander....mums! Vad härligt att du använder det varje dag.
Kram
Annika rara!
Tack, vad gullig du är som alltid!!
Har inte tänkt på rosmarin och tvålsmak....ska känna efter nu ;) Det är nog smart att använda i lagom mängd
Gelato är gasen i botten, inga limits där inte!!!
KRAAAM!!
Skicka en kommentar