tisdag 27 december 2011

100% Julkänsla




December går mot sitt slut och jag konstaterar att det har varit en alldeles
speciell julmånad i år.


Den började med varmt väder och sol och men det hindrade inte
alla känslor att mjukstarta med julmusik, apelsiner, röda äpplen, mossa,
glögg, peppisar och grankransar att komma in i huset. Det blev flera
fina roadtrips i ett juligt Connecticut och till Manhattan. Alla era härliga
bloggar gav också massor av inspiration.



Tre dagar efter Lucia på svt play lyfte planet mot Stockholm.







Hur kan jag bäst beskriva känslan förutom glädje, pirr och förväntan?






Hela Stockholm var som ett enda stort Junibacken. Vacker, mjukt, fyllt med dofter, glada människor som möttes på caféer, julhandlade, trängdes lagom på Sturegallerian och på Clas Ohlson där en sista-minuten julgransfot skulle inhandlas.

Men inte bara det. Doften av amaryllis, julrosor, granar, hyacinter, pepparkakor, lussekransar och lussebullar, rostad mandel, våfflor från julmarknaderna och värmande eldar fanns överallt.





De julklädda ångbåtarna gled stolta fram genom Nybroviken och inne på Marsipanbåten med handgjorda gottisar från Trosa var det varmt, hemtrevligt och vi fick provsmaka av alla sorter. Ute kom det lite snöflingor.


Inne i Gamla Stan tog nästan julkänslan andan ur mig. Slottsbackens bulliga stenar kändes sköna att gå på, den lilla dörren in till Slottsboden knarrade en aning och det vackra breda plankgolvet var nysåpat och doftade gott. Efter ha mött min vän Helena på Blasieholmstorg vandrade vi till Storkyrkan. Musiken fyllde upp hela den vackra kyrkan och jag tror nog att nästan alla 1200 personer som satt där inne kände att julen kom till oss just där i denna stund.



Eller nog var det på café Kaffekoppen på Stortorget med tänt ljus på träbordet och en stor kopp varm choklad med vispgrädde och Desiree framför mig?




Eller var det inte första dagen, jetlag men lycklig för att stå utanför NK och bestämt träff under den stora granen i ljusgården och äta en räksallad tillsammans i den sköna lördagstämningen? Eller när vi gjorde oss fina och möttes hela familjen för att äta julbord på söndagseftermiddagen?


Men det var nog med mamma och Rebecca på Rosendal framför kaminen med god lunchsoppa inne i ett vackert, enkelt och sobert juldekorerat växthus som julen kändes så nära och skön. Med en het rykande kopp kaffe och saffranskaka.

Längtat hade jag också att träffa Anne och Maria. Anne och jag glömde bort tiden framför brasan efter en god middag med hela familjen och sedan efterlängtat tjejsnack. Älskar sådana kvällar.

Maria tog mig till den plats som jag alltid längtar till och aldrig får nog av. Bland tusen julstjärnor, hyacinter, mossa, marshaller, och en stor kopp kaffe med apelsinkaka sänkte sig den lilla solen över Ulriksdals slottsträdgård och vi pratade över tända ljus medans den blå timmen kom sakta. Just där, med kassar fulla med lökar, krukor, amaryllis och julklappar, eldkorgar och i skenet av stearinljus fanns julkänslan och lycka över fina vänner.





Men det var nog kvällen innan julafton efter sista shoppingen, frukost med god vän och så nybakad saffranslängd hemma med julte och då vi sedan tog tunnelbanan till Mariatorget, promenerade mot slussen förbi söta affärer, handlade senap till julskinkan på Oaxens Skafferi, vidare ner mot Gamla Stan och Riddarholmen som var riktigt speciell. Och väl hemma tände vi brasa. Det blir inte bättre än så här, dan före dan-känslan.






Julen kom värmande och skön hemma hos mina föräldrar, med vacker gran, mycket god mat, tända ljus, Kalle med Vänner, Rebecca, Alex o Gabriella så fina. Så tid att vara tillsammans och gå till Confidencen, Sveriges första rokokoteater inredd 1753 och använd av Gustav lll och Bellman, på julkonsert på juldagen.


Stanna tiden, tänkte jag


Veckan innan jul i Stockholm - ett lugn blandat med förväntan, möten under dov belysning och stearinljus, prat runt köksbordet, adventsljustakar i fönstren, pepparkaksdeg i kylskåpet, minst 20 nummer före i kön men det gick alltid snabbt ändå och fina paket fick man också inslagna. Som jag längtat.


Hoppas ni haft det riktigt bra, njutit av goda smaker, dofter, musik och samvaro xx


30 kommentarer:

Camilla sa...

Lotta! Vilka harliga julbilder och vilken underbar text:)
Jag onskar att julen kunde komma i repris igen nu till helgen.
Ha det gott.
Kram

Annika sa...

Ja, jag skriver under allt Camilla säger.
SÅ fint skrivet.
OCH vad du HANN under din korta vistelse hemma.
Bilderna är--som alltid---så fina!!!
Visst har julen gått fort, och det kändes väl än mer så eftersom den behagade ligga på en helg :-(.
Marsipanbåten, vad gulligt!!
Synd att ni inte fick snö, men känslan kommer ju iaf.
Välkommen tillbaka till USA, Lotta. Vädret liknar väl det svenska ganska rejält ;-)
Kramar och GOOOOOOD fortsättning!!!!

Postadress Torslanda sa...

Vilka fina bilder! Det låter som att du haft en fantastiskt fin Jul i Stockholm med familj & vänner.

anna of sweden sa...

Så fint skrivet. När jag hade läst din text föreslog jag genast för Söta K att vi ska ta en helg i Stockholm i december nästa år. :) Du borde få betalt av turistrådet.

Kram och god fortsättning!

Christina sa...

Åhhh, jag blev alldeles lycklig av ditt fina inlägg! Tror ingen kan beskriva en jul i Stockholm som du! Håller med Anna ovan, du borde fp betalt! Ni har verkligen hunnit med maximalt med mys på alla sätt. Jag längtar dit även om jag inte får före-jul Stockholm :-) Hoppas resan hem gick bra! Stora kramar och god fortsättning!

Casa of Mia sa...

Vilka fantastiska bilder och vilken fantasisk jul du har haft, ja, det går alldeles för fort, men passa på att njut några dagar till, det skall jag kram kram

Tankevågor sa...

Åh Lotta du HAR verkligen njutit av din tid här! :-) Det märks så tydligt av dina ord att du har kvar en bit av ditt hjärta i den här staden.
Du har varit på alla "mina" ställen som jag också tycker så mycket om.
Hög igenkänning här.
Underbara bilder som verkligen visar hur magisk den här staden faktiskt är just innan jul.... love Stockholm! <3

....och hem igen kom du trots att det stormade när du skulle iväg härifrån. Skönt att det gick bra!

Varm kram från Lisbeth

Anonym sa...

Raring, tack för all mysig tid tillsammana i Stockholm! Hoppas du kom hem ordentligt o inte är för jetlagad!
Puss o kram! / Helena

Fourmum sa...

Åh såna underbara bilder och underbar feeling du förmedlar :) Du skulle kunna sälja in vilket resmål som helst, det är jag säker på ;) Ha det så jättebra! Kram

Jenny sa...

Åh så vackert du skriver och fotar! Du får mig att längta tillbaka till Stockholm. Och dit åker jag inte förrän på nyårsafton ju! :) God fortsättning!

Bokcaféet i byn sa...

Kära du vilket ljuvligt alldeles oemotståndligt Stockholms-jul-inlägg!!! Så vackra bilder blandat med dina fina beskrivningar Lotta! Som jag längtar efter min gamla hemstad när jag scrollade ner bland alla vackra Stockholmsmotiv. Du är en sann livsnjutare Lotta och tack för att du tog med mig i tankens värld genom detta inlägg! Jag satt och hoppades att min absoluta favorit plats- Ulriksdals slottsträdgård skulle komma, och så gjorde den det!!! Vilken lycka att få uppleva denna fantastiska plats genom ditt öga!
Stor kram från din bloggvän i svenska södern!
-Anna

Coolaannna sa...

Ja du Lotta igen lyckas du fånga bilderna och texten blir så levande till den.

Jag behöver inte fråga om du haft det bra här hemma! Kort men intensivt antar jag.

Du har fattas mig på bloggen! Här lunkar det på som vanligt. Har vinkat av dottern som varit hemma en vecka. Attans vad fort det gick. Nu ser jag fram emot en vår på Cypern.

Kraaam Anna

mammaxtre sa...

Men oj så bra du haft det. Vad härligt! Vilka bilder och så fint du skriver. Du är så duktig på att ta oss andra med på dina äventyr. Det uppskattar jag så.

Åh vad härligt att ha dig tillbaka i cyberrymden och oj som jag ser fram emot mars månad :-)

Kram

Carin sa...

Oj oj oj.... Lotta! Förstår att du haft en UNDERBAR julvistelse i Stockhom! Härligt härligt..... Umgänge och kvalitétstid.... Det bästa som finns!

Dina bilder är lika härliga som ALLTID!

God fortsättning! Kraaam Carin

Anonym sa...

Det BÄSTA inlägget jag läst pa länge! Wow...härliga bilder, underbar text...Gänsehautfeeling! Thanks for sharing!
Kramar, Lisa

Saltistjejen sa...

Vilken underbar Stockholmsvistelse och jul du fått Lotta! Jag är så GLAD för din skull! Dina bilder och din text gör att jag känner att jag fått en liten liten del av den jag med. TACK! :-)
Och nu hoppas jag du har det bra och inte saknar alltför mycket och för många. Hoppas du kan njuta av att vara hemma i Connecticut igen. :-)
Varma KRAMAR!!!!

Anne-Marie sa...

Du kan verkligen förmedla julkänslan i Stockholm. Verkar ha varit en toppenresa på många sätt. Härliga julbilder. :) God fortsättning och kramar!

MrsSunshine sa...

Tusen tack för fina bilder och ord! Underbart inlägg.

Kul att du har U-å anknytning:-)

Ha det bäst. Kram!

@my casa sa...

Oj,Oj så fint du skriver och vad vackert allt är...
man blir alldeles varm ända ner till tårna.

God fortsättning till dig!

Kramar Åsa

P.S Jag såg dig inte i vimlet:(

Room of karma sa...

Hej där Lotta! Dina bilder är helt MAGISKA!!!! vilken urrrrrrrrrr härlig blogg du har ♥ Åhh så fint skrivet också. Totalt underbart ♥

Önskar dig en god fortsättning och allt gott!

kram CC

Desiree sa...

Åh Lotta, dina bilder är bara så underbara och du beskriver allt så himla fint! Man blir liksom lycklig av att läsa dina inlägg. Du har hunnit med massor och verkligen lyckats med att plocka många av Stockholms pärlorna. Älskade fotot på Marsipanbåten med ljusslingorna som spelas så vackert i det mörka vattnet. Jag håller med om att då vi träffades i Gamla Stan så var det bara så där vackert som ett riktigt julkort med husen, ljusen, den lilla marknaden och sedan pricken på i:et de som stod och sjöng julsånger. Jag är glad att du hann med både Ulriksdal och Rosendahl.
God fortsättning och hoppas att du kommer ur jetlaggen snabbt och smidigt.
En stor varm kram!

tinajo sa...

Härligt att se och höra att du haft det bra - blir många fina minnen efter denna tripp! Kram! :-)

Nilla Q sa...

Åhhh...julstämning kan nog inte beskrivas bättre än så!

Stor kram!

Pernilla

Äventyret framtiden sa...

Jag är inne på din blogg för tredje gången, försöker hitta bra ord men ger tusan i det, jag bara njuuuuuuuter!
Himmel och pannkaka Lotta!
Tack!

Kramar!
Karin

Ewa`s Galleri sa...

Njuter av dina fantastiska bilder som vanligt
Ha ett riktigt skönt Nyår

Miss Marie sa...

Wow, vilket fantastiskt inlägg! Låter som en helt underbar julresa!

Min plats i solen sa...

Hej Lotta!

God fortsättning på dig vännen och välkommen hem! :)

Jag har inga ord, jag bara njuter av bilder och målande ord om din härliga vistelse hemma i Stockholm. Jag känner in i hjärtat hur fantastiskt fint ni har haft det och att era hjärtan nu är fulladdade med vackra minnen, kärlek och så mycket positiv energi som det bara går. Vilken lycka Lotta! :)

Tack för dina fina hälsningar hos mig, de värmer så gott. Nej, något mail från dig har jag inte fått Lotta så jag är rädd för att det nog försvann någonstans i internetrymden. Du får gärna skicka det igen. :)

Ta nu hand om dig du fina bloggvän och jag ser fram emot ännu ett år av härligt värmande och färgstark feelgood här hos dig.

Kram Lotta

Charlie sa ... sa...

Camilla, Annika, Postadress Torslanda, Anna, Christina, Mia, Lisbeth, Helena, Fourmum, Jenny, Anna, Anna, Lotta, Carin, Lisa, Saltis, Anne-Marie, Mrs. Sunshine, Åsa, CC, Desiree, Tina, Pernilla, Karin, Ewa, Marie och Lotta:

TACK alla! Vilken energikick att läsa det ni skriver. Det värmer så.

Ni är underbara helt enkelt <3

Elin sa...

Lotta, så härligt ni verkar ha haft det! Julstämning deluxe känns det som, och det är väl precis de man vill ha när man som utlandssvensk åker hit över jul.
Jättefina bilder och vackra målande beskrivningar av vad ni gjort, myyys!

Kram Elin

Charlie sa ... sa...

Tack Elin!! Det var perfekt, hade längtat så efter julstockholm. Myys var det, riktig deluxe :)

Kram!