lördag 16 april 2011

Franska & marockanska smakerMitt bland de amerikanska drakarna här i stan som Starbucks, Dunkin' Donuts, Stop & Shop och McDonald's finns ett litet franskt bageri på Post Road. Bageriet ägs av Isabelle och Vincent. För några år sedan sålde dem sitt franska patisserie i Strasbourg, tog med sig ugnen för att göra verklighet av en dröm att bo och arbeta i USA.

Det här lilla bageriet med bröd bakat helt på franskt vis och bakverk och choklad som Vincent gör själv direkt på plats, är ljuvligt. Isabelle pratar helst franska. Min skolfranska kommer väl till pass när jag beställer deux tiramisu, merci. Att låta bli kolhydrater känns mycket avlägset, non existent ärligt talat, här inne.

Och det doftar nybakat. Det är förföriskt att mötas av baguetter, brioche, Madeleines, tartes, croissants, beignets, chausson aux pommes, pain au chocolates och macarones. Jag frågar Isabelle om dem äter av allt det goda här. "Qui, bien sûr. Tous les jours!" säger Isabelle. Till vardags blir det mest bröd och ost, pain aux chocolates till helgen får jag veta. "And the french never eat between meals" säger Isabelle och blinkar innan hon överlämnar mina brioche och tiramisu.

Det låter utmärkt, så ska jag också göra. Très bonIgår kom regnstormen lagom till eftermiddagen och avbröt abrupt vårkänslorna. Det var tur att det var desto mer värme och gemytlighet på den lilla marockanska festivalen i Stamford.

Hur stor är förresten sannolikheten att man ska träffa en svensk på en marockansk festival i Stamford en regnig lördageftermiddag? Jag gjorde det. Sprang rakt på Gunnar som jag träffat förr i märkliga sammanhang. Bland annat i Norwalk när jag behövde tanka. Vem stod bredvid och tankade om inte Gunnar. Vad är oddsen att två svenskar står och tankar samtidigt på en bensinmack i Connecticut undrar jag.


I Marocko använder man gärna en inlagd citron som kallas ”citron confit” i grytor eller i sallad. Man använder en speciell citron med tunt skal som finns på våren och skär skåror intill på ungefär klyftavstånd runt om, kryddar med salt och lägger i burk. Sen får citronerna stå till sig i minst en månad. Smaken blir helt fantastisk och inte alls sur utan istället kommer de eteriska oljorna som sitter i skalet fram. En favorit är att koka med några bitar med en bit helt lamm eller hel kyckling och krydda med saffran och färsk koriander. Lök och vitlök och olivolja som bas. Sen får grytan koka på låg temperatur i ca 2 timmar så att köttet är så mört att det bara faller sönder. Färskt bröd till och sedan är det bara att hugga in och doppa brödet i den goda såsen. Jag fick ett recept för många år sedan av en marockan som bor i Göteborg. Han hade förenklat receptet något och skar citronerna i klyftor och blandade med salt och olja.

Använd helst ekologiska citroner. Det blir godast så.

5-6 citroner
1 dl salt
1 dl solrosolja

Skär citronerna i klyftor. Lägg dem i en väl rengjord glasburk. Häll över salt och olja. Vänd burken ett par gånger så att allt blandas. Låt burken stå framme i ca 3-4 veckor för att bli klara. Vänd burken upp och ner en gång per dag den första veckan så att saltet löser sig. Citronerna håller sig goda i ungefär 3-4 månader.
Källa: mariazihammou.se

9 kommentarer:

Desiree sa...

Gud så gott allt såg ut på det där bageriet! Mums! Vilken pärla. Marrokansk festival lät kul. Vilken toppen lördag.
Kramis!

Charlie sa ... sa...

Hej där Desiree! SÅ roligt att du tittar in, jag vet ju att ni har full rulle med er road trip som jag följer intensivt ;)

Njuter av påsken här nu och fint väder. Jag sitter ute på terrassen och äter sen lunch! Skönt.

Ha en fortsatt underbar resa!

kram

Anne-Marie sa...

Jag kommer med en gång att tänka på den fantastiska filmen "Chocolat" (som Lasse Hallström redigerade) när jag hör "franskt bageri". Man kan nog lägga på några kilon bara genom att gå in där. :) Ja, hur stor är sannolikheten att springa på en svensk så där. Jag gjorde det en gång på Kreta - träffade en familjebekant på Knossos på Kreta! Kul när sådant händer. Marockansk festival låter ju inte helt fel. Kramar!

Saltistjejen sa...

Å vad härligt!!!
Både bageriet och marockanska festivalen! :-) Tänk som sagt att du sprang på en svensk!
Citronreceptet vill jag testa!
Kram!

Camilla sa...

Åhh, vilka underbara bakverk!
Jag blir helt salig:)

Kul med en marockansk festival bara sådär. Och att springa på en svensk igen är ju komiskt, särskilt när du träffat på samma man förut. Och dessutom vid en tankningspump. Vad är oddsen för det?

Kram

Charlie sa ... sa...

Saltis,

det var en rolig eftermiddag, perfekt en regnig eftermiddag också! Citronreceptet verkar busenkelt och gott.

Festligt hur Gunnar dykar upp med jämna mellanrum! ;)

Kram!

Charlie sa ... sa...

Camilla,

jag höll på att åka dit igår igen! Men jag tänkte till två ggr. Den här veckan blir "high carb" anyway.

Ibland är världen verkligen liten. Jag har träffat en annan svensk kille på en show inne på Manhattan. Hur mycket folk som helst, stort, vore enkelt att missa. Jag såg honom hela tiden. Som i Stockholm nästan ;=)

Kram!

Annika sa...

O MYY!!!
snacka om tilltalande bageri!!!
DÄR skulle man vara!
Härligt att ni har ett sådant i stan.
KRAM!!!

Charlie sa ... sa...

Bästa bagarn i stan!!

Kramar!