måndag 23 maj 2011

När barnen börjar bli stora





Två saker hände nästan samtidigt: äldsta dottern Rebecca fyllde 21 år och jag hittade en låda i garderoben när jag röjde.

21

Jag menar, 12 hade känts mer rimligt. Inte är det över 20 år sedan den här sötnosen föddes på Danderyds BB, en grön och lummig vårdag i maj med fullt av gullvivor i trädgården.

Vart har tiden tagit vägen?

I lådan låg gamla vykort, brev och lappar som jag sparat. Minnen, sådant jag velat ha kvar. En av lapparna var vikt. Jag hade skrivit den själv.


Så här stod det:

Underfundigheter från Rebecca två år

Mamma säger till Rebecca som tittar på frukost-tv:

- Din välling är klar här nere i köket
- Jag kan inte, jag ser på nyheterna

Lillebror har fårskinnsmössa på sig. Rebecca klappar honom på huvudet och konstaterar:

- Alex har ont i håret

Och varje morgon väcks vi av ett "Godmorgon" och stora kramar. Rebecca är artig. Senast idag säger hon till mormor:

- Hej då mormor, kör försiktigt! Vi ses i morgon!



Tänk om jag hade haft en blogg då, som Saltis


ÄLSKLING. Som kunde klättra upp för flaggstången. Åka skridskor när du var tre. Vifta på öronen, på riktigt. Spela fotboll och bli en riktig fotbollstjej fast du har en mamma som är värdelös på bollsporter. Du fick ha klänningar fast du helst ville ha jeans och skjorta. När du var stor nog och kunde säga hur du ville ha det, fimpade vi klänning. Och som nu precis har kommit hem efter nästan fyra månader i Asien tillsammans med Caroline och Mange.

Jag har varit orolig, nästan varje dag. Men jag är stolt att du fixat den här resan, planerat så bra och att ni hade kul, upplevde mycket.

Min stora, lilla tjej.







19 kommentarer:

Saltistjejen sa...

Å Lotta. Får nästan tårar i ögonen. Vilken fin kärleksförklaring till din dotter! Och jag förstår att man som förälder tycker att åren rinner iväg så fort så fort. Jag tycker det redan nu och då är E endast 3.... ;-)
Men tänk också så fantastiskt att du har en sådan härlig och fin tjej! :-)
Varm KRAM!!!

Charlie sa ... sa...

Tack söta Saltis! Det känns så nära, inte så länge sedan hon var liten som E, men ändå har tiden rusat. Tycker E är så söt, och gulligt att hon ville ha päntis :)

Och ja, det här härligt med stora barn också!

Varm kram tillbaka!!

Taina sa...

Grattis till stora tjejen! Ja, man skulle ha haft en blogg när barnen var små. Min äldsta är ju snart 25!!! Iiiiiiik, vart tog tiden vägen. Men så har jag ju Liisa som håller mig ung (eller gör mig gammal...).

Vad kul att dottern har fått uppleva en sådan häftig resa. Då har hon säkert massor att berätta om.

Kram kram

Kalaslotta sa...

Fint inlägg Lotta! Kan inte fatta att barnen ska bli så stora...är det verkligen så..ska de inte alltid stå i hallen och ropa "mamma, var är mina skor"??

Fina bilder...får sommarlängtan när jag ser Sandhamnsbilden....mitt paradis!

Min plats i solen sa...

Åhh, fina Lotta! Vilken underbar käleksförklaring till din dotter och föräldraskapet. Jag får tårar i ögonen när jag läser. Dels för att du berör med dina ord och självklart också för att jag som mamma relaterar till mina egna döttrar och min egen roll som mamma. För du har så rätt, tiden går så oerhört fort. Ena dagen sprang de runt i blöja här hemma med napp i munnen och gosedjuret i handen och nu är det tonårshormoner för hela slanten. Hur gick det till? Men samtidigt som man ibland känner att man inte riktigt häner med i svängarna och skulle vilja stanna tiden för ett litet tag är det så underbart att få vara med på denna fantastiska resa som föräldraskapet innebär. Att få följa med sina barn en bit på vägen i deras stora resa. Vi är lyckligt lottade! :)

Ett stort grattis till fina dottern på födelsedagen och vilken härlig resa hon har varit med om. Det må hända att hon inte ärvde bollkänslan av dig men nog verkar det som hon har ärvt res- och äventyrslusten av sin mamma allt. ;)

Ta hand om dig!

Kram Lotta

Anonym sa...

hello,
ja nu är du inlagd på min lista över dagliga bloggar I must read.....
kul att läsa om rebecca, genomför precis själv samma nostalgitripp. carl 19 tar studenten om en vecka och du vet att man då tar fram ngt gulligt gammalt kort till här-är-vi- skylten vid utspringet.otroligt rörande att sitta och titta på massa fina bilder på det där lilla trollet med stora blå ögon, ljuvligt lockigt blont hår och alltid glad.ja ja...en del har hänt sen dess av men trots att han ibland gett mig en del ( ja faktiskt rätt många ) gråa hår med sina "upptåg" så är han ändå för härlig och det känns väldigt stort att han nu blir student och åker ut i världen på egen hand.
kram
marianne

Desiree sa...

Grattis till din dotter på födelsedagen. Hon har hela livet framför sig att fylla med underbara händelser. Du har en väldigt söt dotter. Hela inlägget var väldigt vackert skrivet. Jag hoppas att din dotter får en riktigt fin födelsedag.
KRam!

anna of sweden sa...

Så fint skrivet. Har tjocka böcker med sådana barncitat. Är så glad att jag skrivit ner dem.

Kram!

Charlie sa ... sa...

Taina - tiden har rusat! Och din son är redan 25!! Vilken tur att du har Liisa så du får suga lite till på karamellen...

Resan var kanon, hade gärna följt med...:) Tack för grattiset!

Kram

Charlie sa ... sa...

Lotta, så här blir det! När jag ser bilderna på den lilla tjejen som står där med shorts och liten t-shirt vid staketet på Sandhamn, känns det inte så länge sedan. Nu hämtar hon mig med bilen....

Charlie sa ... sa...

Lotta, visst är det så, att det är en ynnest att få följa med barnen i deras utveckling. Jag håller med dig. så här i efterhand skulle iallafall jag ha velat stanna tiden ibland.

Vart tog alla dagar vägen? Ena dagen såg vi på Bolibompa, Disneyfilmer och åt pannkakor, nästa är det sena kväller, bråk om vem som ska in på toaletten först och fixa sig...sena kvällar, studentmottagningar.

Ja, jag tror hon ärvt äventyrslusten av mig! Jag var som sagt orolig, men samtidig jättestolt. Min tjej, på väg ut i stora världen.

Lotta, tack för att du alltid skriver så fint här hos mig. Underbart helt enkelt.


Kram!

Charlie sa ... sa...

Å, fina Carl, snart student! Det är en nostalgitripp om något. Inte ett öga kommer vara torrt nästa vecka, lovar. Den där skylten är superemotionell!! Kan se honom som liten framför mig och supersöt.

Det ÄR stort när dem tar studenten. Milstolpe. Vi har en kvar ;)

Stor kram!

Charlie sa ... sa...

Tack för dina fina ord Desiree! Jättegulligt av dig. Ja, vår lilla tjej som nu är ganska stor. Jag önskar henne många sköna upplevelser, gärna resor runt om i världen.

Tack för grattis också.

Kram!

Charlie sa ... sa...

Anna, så bra! Jag önskar att jag skrivit mer. Jag har sparat många lappar och brev, men just citat slutade jag med. Blev glad när jag hittade dem här från Rebecca.

Kram!

Loppan flyttar västerut... sa...

Härliga Lotta!
Vilket fint inlägg, som vanlig sitter jag här med tårsvid. O vilken fin dotter, o rar på nåt sätt. Grattis till det, det är ju din förtjänst. Att hitta en gammal låda med lappar o brev är det bästa, man kan bli sittande i timmar.

Kram till dej o tack för att du delar med dej!

Anonym sa...

Vad jättefint skrivet...SÅ vackert. Ja, tänk om vi haft bloggar då barnen var små, som saltis. SÅ fint!
Ja, att hitta gamla lådor med minnen kan verkligen försätta en i en märklig stämning...
SÅ fint skrivet, Lotta. Jag har sådana problem att kommentera hos alla som inte har pop-up kommentarer. Så det måste bli anonymt. MÅ blogger fixa detta!!!
Kramar!!!
Annika i DC

Charlie sa ... sa...

Åsa, tack!! Blir mycket glad :) lådan fick mig försjunken ett bra tag, vilken nostalgitripp! Gillar sådana lådor...

Och stolt mamma! Blev varm inombords när jag läste om er dag vid poolen, när det dyks, plaskas och leks. Saknar!

Kramar till dig Åsa!

Ulla sa...

Underbart! Mamma/dotter forhallande ar nagot mycket speciellt. Tanker pa Rebecca och Anna nar vi traffades i Newport. Harliga tjejer. Gratta Rebecca fran oss i efterskott. Nar kommer hon till the US. Ta med henne och kom till Vermont, sa kan vi hanga en stund i Country Store i Weston!! Visst gar tiden fort och plotsligt ar de sa independent. Kram Ulla

Charlie sa ... sa...

Newport, gud så kul det var! Ulla, mailar dig. Vore så kul att ses igen!!

Kramar