tisdag 11 oktober 2011

Samla på ögonblick

Det har varit varmt här så man har kunnat gå i bikini, men det är höst inne i mig. Jag vill dyka vidare in i den här charmiga höstkänslan.


Att fånga ögonblicken, är det trots allt inte tricket med tillvaron, oavsett platsen vi befinner oss på? Jag tycker om det som Elizabeth Gummesson skrev på sin blogg idag:

"Jag tänker att varje dag består av många olika ögonblick. Några stora som att vi gifter oss, föder barn, får jobb, byter jobb, fyller år, köper hus, köper bil, reser på semester, får besked som är fantastiska, får besked som är fasansfulla. Ögonblick som vi aldrig kommer att glömma för att de är just oförglömliga stora ögonblick.

Men sedan finns det alla de där små ögonblicken som var och ett gör vårt liv. Att läsa en godnattsaga för den lilla, att knäcka äggen till pannkakssmeten, att sätta nyckeln i låset, ropa hallå och någon svarar, att säga god morgon till sin älskade, att se en blomma slå ut i rabatten, en kopp kaffe som smakar gott, att möta en gammal bekant på stan som vi blir glada att återse, ett leende från någon vi inte känner, ett leende från någon vi känner, att få borsta igenom nytvättat hår, ljudet av en diskmaskin som kör när middagen är undanplockad.

Det är det här som är vårt liv, men vi lever ofta i väntan på de stora ögonblicken. De som till antalet är så oändligt mycket färre men ändå de som räknas. De små ögonblicken är vår vardag, vår dagliga kontakt med oss själva och våra nära, ändå tar vi inte hand om dem så som vi skulle kunna ta hand om dem.

Jag samlar på ögonblick. När jag går med min 7-åring till skolan varje morgon så känner jag hur hennes hand känns i min. Den är så mjuk och varm. Vi går och småpratar eller är tysta. Vi ser noga om vi kan se någonting som är annorlunda från dagen innan, trots att vi går samma väg, det finns alltid någonting spännande.

Andra ögonblick hittar jag på andra ställen, någon som ler mot mig, glädjen över att hinna med bussen, ett sms som glädjer den dagen jag behöver det, när jag vaknar och drar fingrarna över min älsklings rakade huvud och känner hans värme. Eller som idag när jag tillsammans med min 17-åring vandrat genom Madrids gator, stannat till i en park, lagt oss på gräset för att lösa korsord eller bara tittat upp i den blå himlen"


Livet kan vara så bra, med de här små händelserna och njutningarna.

Hade jag tid, skulle jag ta en road trip just nu. En bil, musik, jeansen, bootsen, kaffe så man har på vägen, wroom...iväg! Njuta av naturen, färgerna. Många sköna ögonblick.

Tycker det är så trevligt att köra och stanna där man vill, upptäcka oväntade saker. The backroad theory. En härlig road trip var när vi körde från Stockholm till Köpenhamn.

Gillar du att ta bilen och göra utflykter?28 kommentarer:

Saltistjejen sa...

Å FANTASTISKT!!! Dina biler och Elizabeths text! Så PÅ PRICKEN! Det är ju just Det som ÄR livet! Tycker även jag. Toad trips älskar jag med men gör det sällan. Har aldrig ägt en bil i hela mitt liv....! DET DU!
Stor varm kram!!! Och tack för din underbara blogg!
:-)

Fröken fräken sa...

Oj har ni det så varmt? Här är det höst i allra högsta grad. Regn och runt 15 grader. Det skulle inte göra nåt om det va ännu kallare.
Ja livet är faktiskt inte så dumt när man lär sig uppskatta även dom små sakerna i livet. Jag gillar också roadtrips och önskar vi kunde ta fler än vi gör.

Kram!

Charlie sa ... sa...

Saltis! Du skriver så härligt och gör mig glad :)

Bilar är bra men ibland önskar jag att jag inte behövde en ;) När det blir utflykter och när den tar mig snabbt dit jag vill, känns det skönt. Skulle vara tufft med en bil på Manhattan tror jag! Visst gick det bra med tåget ut hit?

Kramar!!


Hej Julia! Så trevligt att du skriver!

Jag tror sommarvärmen börjar ge med sig. Visst är det skönt att känna kyligare luft, det är jag laddat för nu! Roadtrips är perfekt både när man är spontan och när det är mer planering som ligger bakom. Vi har varit ganska duktiga på att sticka iväg här och där.

Stor kram!

mammaxtre sa...

Jag gillar Gummesson. Jag ska kika in i hennes blogg. Hon är både vacker och klok den kvinnan.

Jag tar sällan bilen på så sätt som du gör. Men, jag skulle gärna hänga på dig. Oj, så roligt det vore.

Vilka bilder Lotta, undrebara!

Tack du fina bloggvän

Christina sa...

Åh vilka vackra ord och dina bilder ackompanjerar perfekt! Du vet ju att min passion för road trips, roaming the backroads of California är ju det bästa jag vet ;-) Tack för att jag får somna med ett leende på läpparna för att jag tittade in här såhär innan sovdags! Stor kram!

Coolaannna sa...

Allt det spontana i livet är det bästa. Planering i alla ära, för sån är jag i mångt och mycket men det där att man packar in snabbt i bilen och ger sig ut i det okända.

Galna upptåg och mycket skratt! ¨

Vilken text du citerar i dag Lotta. Precis så är det " när man knäcker ägget till pannkakssmeten" bara en sån dag...vill hoppa upp och göra ett glädjehopp när jag läser idag <3

Kram

tinajo sa...

Ja, visst är det de små sakerna som kan göra tillvaron så bra. :-) I går vågade yngsta sonen doppa huvudet under vatten för första gången och sedan ville han inte sluta - DET gjorde mig så himla glad och varm inombords. :-)

Jag tycker om att åka bil - med betoning på åka. Tycker inte om att köra alls...

anna of sweden sa...

Det är vardagen som är livet. Det får man inte glömma.

Kram!

Aratorps Lena sa...

Vilka bilder du tar, Lotta! I love..

Och Gummessons text. Så sant. Det är ju vardagen som är. Mina största minnen från min barndom är från helgerna när vi var ute och grillade korv, åkte skridskor osv med pappa. Han jobbade väldigt mycket och vi träffade honom inte så väst mycket på vardagarna. Jag minns inte mamma som var med oss hela tiden...

En roadtrip är ljuvligt. Min senaste var den på Mallorca! :)

Ha en underbar fortsättning på veckan, Lotta!

Camilla sa...

Härliga höstbilder Lotta!
Och inlägget som du lånat var ju verkligen spot on. Det gäller att ta vara på de guldkornen som finns i vardagen, både stora och små. För varje dag innehåller åtminstone ett.

En roadtrip i din del av världen just nu vore inte helt fel:) Jag gillar att åka bil för man kan stanna var man vill och får syn på något.

Ha en skön onsdag.
Kram

Carin sa...

Jag tror att det är det som avgör om man har livskvalité.... Att ha förmågan att stanna upp och fånga det lilla ögonblicket... Att kunna njuta av stunden...

Jag ÄLSKAR roadtrip... När man inte har en aning om vart dagen slutar... Utan tar det som det kommer.... Vi gjorde en så härlig resa genom Europa när sonen var 2 år... Helt oförglömmlig!

Och Lotta... Du är helt fantastisk på att dela med dig av dina ögonblick... Vilka foton du bjuder på!

Ha en bra dag! Kram Carin

Stina sa...

Underbart vackra bilder.
Tack för din rara kommentar!:-) Kram Stina

Miss Marie sa...

Underbart! Så är det, de små ögonblicken är minst lika viktiga som de stora. Jag älskar road trippar men eftersom vi inte har nån bil här så hyr vi bil alldeles för sällan!

Fourmum sa...

You make my day ;) För precis så där är det ju! Jag fotograferar för att fånga de där små ögonblicken, för att fånga dem och bevara dem, för att kunna plocka fram dem och minnas. Jag önskar bara att man kunde fotografera direkt från ögat, alltid kunna fånga ögonblicket.. Den där glimten i ögat, gesten, färgen, glädjen, ilskan.. Jag har alltid tyckt om att skriva och fotografera, men när pappa dog för 1½ år sedan så blev det viktigare att fånga de där ögonblicken som berör och ger glädje, som gör att man orkar när allt kan kännas tungt.. Jag har jagat den perfekta solnedgången under sommaren, den där när solen går ner i havet, men har inte lyckats hitta den, men jag har fångat många andra underbara ögonblick som jag ska ta fram när det är vinter och kallt, eller jobbigt och tröstlöst :) Du Lotta fyller ständigt på mitt förråd av underbara ögoblick! Kram

Desiree sa...

Jag ÄLSKAR att ta bilen och göra utflykter stora som små. Det är faktiskt nog bland det bästa som jag vet. Älskar att planera road trips också. Det är underbart att resa på det sättet och kunna stanna till precis där man vill.
Fint skrivet det där med att samla på ögonblick som Elizabeth skrivit. Dina bilder förmedlar sådan härlig höststämning.
Kram!

Annika sa...

Det är verkligen vardagen som är livet. Det är därför det gäller att leva här och NU.
Hela tiden. Precis som EG skriver

Roadtrips är underbart kul! Frihet!
Älskar dem!

OCH ja, det är för varmt nu. Nu får värmen sluta. I mitt sinne ÄR det höst.

Kram!!

Maria - Wikers Liv sa...

Så fint inlägg!
Så viktigt att inte förringa de små stunderna av lycka och glädje!

Livet består mest av vardag för de flesta av oss, så det gäller att ta vara på sin vardag och göra den till glädje!

Jag sitter helst bredvid, när det gäller utflykter med bil, ja ;) Dels så är jag inte så otroligt road av att just köra, sen så hinner jag ju se mer...;)

Önskar dej en underbar vardag!
Kram / Maria

Casa of Mia sa...

Vilka underbara bilder du bjuder på, får sådan höstkänsla. Jag älskar att bila, köra dit man vill, stanna där man vill, härligt.

Ewa`s Galleri sa...

Underbar text av Elisabeth Gummesson,den vill jag låna
Och så dina härliga bilder,vilken värme ni har,jag hade handskar på mig i morse när jag cyklade till jobbet
ha en bra dag

@my casa sa...

Ögonblicken är det bästa, det är SJÄLVA LIVET!

Håller med dig med bilen-road trip-friheten
att åka dit man själv vill - finns inget bättre!

Gabriella sa...

Hej, det är jag som har företaget Njuta. Du hade kommenterat om vetekuddarna på min mammas blogg, coolaannna.blogspot.com . Vi ska ta en lite beställning hos privatpersoner, och jag undrar om du är intresserad? Du kan nå mig på liljeqvist@hotmail.com om mer information. Varma kramar Gabriella.

Ps; jätte fin blogg.

Bokcaféet i byn sa...

Underbara bilder Lotta!!!
Citatet var jätte vackert och tänkvärt! Precis som hon skriver, livet består mest av de små stunderna, det gäller att ta till vara på dem!
Jag ÄLSKAR ÄLSKAR roadtrips!!!! Har alltid gjort och tycker det är bland det bästa som finns.
Just nu ägnar jag mig åt en massa roadtrips på Mallorca och leker med tanken att tillbringa ett år här ngn gång i framtiden. Älskar denna ö helt enkelt.
Ha en toppen dag!
Kram Anna

Coolaannna sa...

Lotta (och min Gabriella) Jag vill gärna sponsra Njuta med att ge dig Lotta en sådan liten julklapp från mig :)

Hade tänkt göra detta innan jag såg att min lilla Gabriella skrivit här på kommentarsfältet !!!!

SÅ vill du maila mig Lotta istället :)))

anna.persson@mark.se

Nu blev det lite komplicerat men det löser vi !

Kram Anna

Charlie sa ... sa...

Hej finingar, vi tycker verkligen lika! Det är så lätt att ånga på och inte stanna till. Njuta av det som är här och nu fast det inte är något märkvärdigt eller superhäftigt, det är grejen. Det är också de små nyanserna i vardagen som är så tacksamt att dela med sig om i bloggar. Jag tror vi blir glada av det och det är skönt att känna igen sig ibland.

Gumesson fångade det så bra i sin text, tycker jag.

Kramar!

bokhyllan sa...

Vardagens fina stunder är viktiga.

Sandra sa...

Det är verkligen så sant. Jag tänker just så, varje dag när jag går vovvepromenaden i Humlegården. Att vara i just det ögonblicket. Att se löven. Att möta dofterna. Det ger energi till livet,

Elin sa...

Vilka kloka ord, det är ju de "små" ögonblicken som är livet!

Jag älskar roadtrips, och åker gärna iväg helt själv på små eller stora utflykter. Kamera, kaffe och en massa bra musik och jag är i bilhimlen! :)

Kram!

Unknown sa...

så vackert!