fredag 25 mars 2011

I'll fly with you
När jag var liten tjej men framför allt när jag var 16 år och fick mitt första riktiga sommarjobb i Arbetsförmedlingens manuella växel i Sollentuna drömde jag om två saker. Antingen att bli check in agent på Arlanda eller flygvärdinna. Jag satt med flygvärdinnebrochyren från SAS i handen som jag hittat hos Arbetsförmedlingen och tittade i den varje kväll. Det som bekymrade mig var synen. Tänk om jag hade för dålig syn. Det var noga specificerat vilken synskärpa som krävdes. B-planen var att bli trafikassistent. Jag ville ha en scarf runt halsen och sitta bakom en disk och checka in folk, om synen skulle ställa till det. Men jag kunde alltid öva mig eller skaffa linser, hur svårt skulle det där syntestet vara egentligen? Kruxet var också att åldersgränsen var 21 år.

Åren gick och jag glömde bort min dröm. Utbildning och annat kom emellan. Men så hände en rad av varandra oberoende incidenter och jag fick för mig att byta spår, göra något wild and crazy. SAS sökte 100 flygvärdar och flygvärdinnor till sommaren. Jag tänkte två sekunder och slängde in min ansökan. 5000 personer tänkte tydligen likadant. Det blev till och med rubriker i tidningen hur många tjejer och killar som drömde om att arbeta 10,000 meter upp i luften.

Det var tre tuffa intervjuer och tester. Man var tvungen att klara varje intervju för att gå vidare. Jag väntade ivrigt på att telefonen skulle ringa. Så ringde det äntligen.
När jag fick beskedet hoppade jag jämfota av glädje upp och ner säkert 10 gånger. Efter några veckor packade jag ihop och drog på utbildning till Sandefjord i Norge och kom tillbaka med uniform och var utcheckad flygvärdinna efter en formell ceremoni. No fear of flying här inte, här skulle flygas. Perfekt några år för en 22-åring. Kul stopp och celibriteter av alla de slag. Det är ett tufft jobb, men someone's got to do it.Älskar fortfarande att flyga. Min mest udda flygupplevelse hittills är med SAS DC-3 till Berlin. Tycker du om att flyga?


Alla bilder utom den sista är från SAS arkiv

10 kommentarer:

Klixofax(penguin luvr) sa...

Nämen, har du jobbat som flygvärdinna! Roligt, men tungt och oglammigt förstår jag.
Nej, jag ser flygning som ett nödvändigt ont. Varenda ggn jag flyger tänker jag på hur flygvärdinnorna får baxa och kämpa.
Sen är jag lite flygrädd också, och sitter spänd vid framförallt starten...irrrkkk...
Vilka fina bilder du illustrerat inlägget med!
Berätta gärna mer om dina dagar i luften!! Ser att det är Karolinas google-konto som är inloggat nu, men den som skrivit är naturligtvis Annika.
Stora kramar!

Charlie sa ... sa...

Haha, Annika vilken tur att du skrev att det var du...:)

Berättar gärna mer om mina flygår, det räcker till några inlägg. Det var roliga år och många av mina kursare flyger fortfarande. Var och varannan gång som jag sitter på flyger hem träffar jag en kollega, trevligt!

Vi har toppväder idag men lite kyligt. Great day to be an ice cube som någon sa på radion. Just up my alley. Jag får den där sköna tidiga vårkänslan...

Ha en fin lördag!! Kramar!

Helena sa...

Jag är glad att du började flyga på SAS - annars hade jag gått miste om att träffa en av mina allra käraste vänner! <3

Puss och kram!

Mattias Adamsson sa...

För mig betyder flyg oerhört mycket. Det är svårt att sätta fingret på vad som är så speciellt men det är många olika delar som tillsammans gör en perfekt upplevelse för mig. I luften känner jag mig fri. När jag tittar ut genom fönstret kan jag tänka helt klart, fundera över saker, fatta beslut och planera mitt liv.

Min mest udda flygupplevelse så här långt är att flyga in över Maho Beach, se en hel hög planespottare som plåtar "min" flygmaskin som kommer in för landning på St. Maarten.

http://www.jetphotos.net/viewphoto.php?id=6805670
Där sitter jag, vid fönstret precis ovanför motorn och precis innan vingen. Ett av de stora ögonblicken i mitt liv, fångat på bild. Häftigt va? :)

Charlie sa ... sa...

Helena, fina du! Dito!

Puss o kram <3

Charlie sa ... sa...

Mattias: samma för mig! Ovan molnen är allt möjligt ;)
Helt otrolig bild med dig i flygmaskinen. *gillar* *gillar*

Jag tycker speciellt om morgon- och kvällsflygningar. Finns inget bättre än att starta och kanske lite grått väder, så ovan molnen kommer solen fram. Så en frulle på det. Kvällsflygningen har sin charm. Tycker om att se en glittrig stad under mig. Att sitta i cock pit och vara med på en kvällslandning är inte dumt det heller. Ja, nu blir jag också flygsugen igen! Kramar!

Mattias Adamsson sa...

Det skulle vara väldigt speciellt att få sitta i cockpit under flygning. Tyvärr får man inte göra det som "vanlig" passagerare, även om man skulle fråga snällt. :)

Charlie sa ... sa...

Airline employee perk ;)

Annakarin sa...

Åh älskade SAS! :) Och som vanligt en underbar anekdot!

Charlie sa ... sa...

Älskade SAS, håller med!!