tisdag 29 mars 2011

Veggies

Grönsaker. Komplicerat och ändå inte. Jag tror det är tillbehören som gör det och kryddorna, dressingen. Presentationen spelar också in. Farmers market konceptet tycker jag om.Rosendal hittade jag till i början av 90-talet. Här tillbringade jag största delen av min mammaledighet. Jag längtar alltid dit, men nu har det blivit så otroligt mycket folk som kommer varje säsong. Saknar småskaligheten och innan trädgården hamnade i alla turistguider.
När jag var liten tjej fick jag följa med min farmor och handla. Det här var i Wien, på 70-talet innan stormarknader tagit över. Vi gick på torget och i lilla affären och köpte färska grönsaker varje dag. Farmor valde noga. Hon hade sin korg med sig.Nu vill jag har kryddor och sallad i min trädgård, det var ju inte direkt på listan när man var yngre.Presentationen är viktig. Jag har samlat på antika tallrikar från Wien men också från andra resor i Europa.Varför inte lite bär i salladen som man har plockat själv?
Det känns exotiskt att kunna plocka persikor här. Det är jättegott till ost, till paj eller bara som dem är

Jag är galen i bär och grönsaker och åker till och med omvägar för att få det jag vill ha. Den här jordgubben kom jag hem med från Whole Foods. Gigantisk, eller hur?I somras passerade vi flera marknader och jag måste stanna vid varenda en.
När det snabbtinas grönsaker ur frysen från en påse, då smakar det inte bra längre. Jag har blivit en veggie prep!

10 kommentarer:

Ulla sa...

Aterigen underbara bilder. Det vattnas i munnen. Forra sommaren gjorde vi lite "test"plantering av olika gronsaker for att se hur det skulle ga haruppe bland bergen i Vermont. Vi fick underbara tomater, massor av olika kryddor, fantastisk ruccola, gron paprika, men inte sa lyckat med eggplants,sweet peas osv. I ar ska vi satsa lite mer och grava ut en storre gronsaksland. Lite fler gronsaksvarianter. Det blir lite spannande att se om vi kan fa broccoli, gurka och lite annat smatt och gott. Jag hade tva jattekrukor med olika sorters basilika, som bara vaxte och vaxte. Jag ville fa extra mycket, sa jag kunde gora min egna pesto. Hade krukorna pa altanen och sedan akte vi till Massachusetts i borjan av oktober. Lamnade Vermont i varme och solsken, kom tillbaka efter nagra dagar i Mass. och da hade forsta frosten kommit och min underbara basilika hangde som snor i krukorna. Detta misstaget ska jag inte gora om i ar. Man lar sig. Ha en underbart dag! Kram Ulla

Saltistjejen sa...

Tror det är en av de saker jag saknar mest efter att vi flyttade hit till sta´n. Att ha en egen liten täppa. Behöver endast vara krukor, men något att odla. jag tycker det är sååå avkopplande. PLUS att grönsaker och frukt här i NYC är SÅ hiskeligt dyrt! jg tycker det är hemskt egentligen att så många onyttigheter är typ 10 ggr billigare än just frukt, bär och grönsaker!
Härliga bilder!!!
kram!

Anna-Maria sa...

Vilka vackra bilder Lotta!! Jag odlar lite örter på min terrass, det är inte dumt det. :) Nu måste jag nog äta en stor sallad till middag, blev så sugen på grönsaker efter detta! :)
Kramar

Charlie sa ... sa...

Ulla! Oj, så gott!! Låter helt underbart och kunna göra egen pesto också, mums! Nu vet ni vad som funkar till årets sommra och åker ni iväg, får grannarna hålla ett öga på godingarna :) Broccoli och gurka är perfekt, hoppas det funkar. En arbetskamrat har lunchmat hela sommaren och långt in på hösten, allt från det egna trädgårdslandet! Kramar!

Charlie sa ... sa...

Saltis! Jag håller med dig, som jag brukar :) Det är så skönt och rogivande att få påta lite,även om det är i mindre krukor. Fint att se hur det växer. Grönsakerna här är mycket dyra och det är mycket billigare att komma hem med chips, bröd och sodas än fräscha grönsaker. Som tur är har jag hittat några bra lokala marknader som har hyfsat ok priser. Jag har fått pippi på olika salladssorter och tycker en sallad kan bli riktigt "personlig" bara genom att byta sort och testa något nytt. Numera slänger jag i blåbär och skivar i jordgubbar hej vilt. Allt får plats som ser gott ut :)

Kramar!!

Charlie sa ... sa...

Anna-Maria! Örter är så underbart! Jag kan inte få nog och jag önskar jag kunde få igång en schysst örtprodution. Kan tänka mig att du går ut på terrassen och tar inte lite när du lagar mat eller har "nyskördat" på salladen. Det fina är ju om man har tillgång året runt. En vän har stor trädgård och jag tar gärna en bunt när hon inte vet vad hon ska göra av all timjan och basilika. Då doftar det härligt i köket!

Kramar

Annika sa...

Mn
en vilka bilde!! Underbara, underbara!! Alskar ocksa Rosendal. OCH jag alskar alla farmer's markets har om sommaren. Frukt och gront ar sa fint i detta land.
Alskar gronsaker, alskar frukt!!!
Kram!!!

Charlie sa ... sa...

Då är vi två Annika :) Rosendal har en speciell känsla och jag blir lite pirrig när jag svänger in på vägen mot trädgården. Djurgården är så härlig. Oj, nu började jag längta kände jag. Sommarstockholm <3
Kramar!!

Anne-Marie sa...

Fantastiskt fina bilder på frukt och grönsaker. Det är något som USA har mycket av. Och under större delen av året. Rosendal har jag inte alls varit tillräckligt mycket på - kanske vore värt ett besök nu i maj. Kram!

Charlie sa ... sa...

Ja absolut! Det är en pärla. Kan även rekommendera Waldemarsudde och en kopp kaffe i Prinsens kök. Jag tycker om att handla "locally grown" och tar gärna en liten omväg för att köpa direkt av en handelsträdgård. De större butikerna har oftast mycket fräscha grönsaker också. Just nu är det tomt i kylskåpet så när som på några sparrisar ;) Kram!