onsdag 24 augusti 2011

Ti amo

Hej alla fina - imorse stod ett litet paket bredvid mig när jag vaknade, bara sådär. Gulligt. Det var något jag önskat mig ;)

Den här veckan är det ingen moms på kläder och skor i Connecticut, så vi har passat på. Alex kom hem med två par Converse bland annat, snyggt bälte och ursnygg skjorta. På Shake Shack som är ett relativt nytt hamburgerställe, träffade vi en flicka som gjort egna fina vänskapsarmband på camp i sommar - Inslee har nog också sett dem!

När vi kom hem, började jag tänka på när vi handlade skor. En pappa stod med sin dotter och samtalade.

På italienska

Hela deras kroppsspråk var med och jag blev helt förtrollad. Jag älskar italienska och kom på det nu när jag hörde det igen.

Jag pratar engelska hela dagarna på mitt arbete och har tyska som andra modersmål då min pappa är Österrikare. Jag har upptäckt att jag har svårt att växla mellan engelska och tyska, de engelska småorden tränger sig på - det är antingen eller

Hur många språk talar du?


Avere un giorno meraviglioso xx34 kommentarer:

mammaxtre sa...

Tyvärr så pratar jag endagst svenska och engelska. Studerade tyska en tid i gymnasiet men fann grammatiken vara så svår. Spanska vore trevligt att lära sig, det skulle vara ås kul att kunna. Kanske få det bli en av de sakerna man tar sig tid med senare i livet :-)

Vad beträffar engelskan så finns där mer att önska för mig. Jag har blivit ringrostig, men jag klarar mig.

Ha sköna lediga dagar. Att sitta och lyssna till havets vågor det är vardagslyx, tycker jag. Väl värt att njuta av.

Kram

Charlie sa ... sa...

Lotta, är du vaken redan ;)

Jamen två språk är bra! Många i USA talar bara engelska. Spanska hör jag dagligen och på många arbetsplatser är det ett stort plus om man kan spanska.

Jag hoppas vi hinner njuta av mer strand men ovädret och orkanen Irene lurar så det återstår hur pass illa det blir.

Ha det fint Lotta!

Äventyret framtiden sa...

Jag i min tur pratar förstås åländska:), svenska, klarar engelskan rätt bra, finskan någorlunda, tyskan litet mindre någorlunda och förstår några språk till. Hos oss är det Uffe som pratar många språk utan större problem, minst fyra klarar han galant men också andra. Mycket bra när vi har med så många nationaliteter att göra dagligdags under sommarperioden. Kroppsspråket är förnämligt att våga kunna:), många saker löser sig med det.

Så fin present du fick så där bara. Jättegulligt.

Hoppas att Irene förvirrar sig ut på oceanen och bedarrar och glömmer bort sin färdriktning mot er. Håller tummarna för att det skall gå på bästa sätt för alla som berörs av den aggressiva damen. Tankarna är mycket på er sida av Atlanten nu i dagarna med jordbävningar och orkaner i faggorna. Naturen talar sitt språk

Kramar!

Coolaannna sa...

För min del är det bara svenska och Engelska. Undervisar i engelska på min skola och önskar önskar att jag kunde fler språk.

När jag läser din blogg längtar jag för varje gång mer och mer utomlands...!!!

Vi får tro att ni klarar er från stormen. Det skrivs en hel del om Irene här hemma i Svergie!

Kram

tinajo sa...

Intressant - är det något de kör varje år som någon slags försöljningsjippo? Himla bra ju! :-)

Jag gick humanistisk linje på gymnasiet och läste engelska, franska, spanska och latin. Kan inte prata på något av det längre förutom engelskan då. Himla trist egentligen, men jag fick aldrig möjlighet att använda det så jag kunde hålla igång det (latin pratar man ju inte heller så det var extra svårt att minnas). Men enstaka ord minns jag så klart och det kan vara till användning i bland. :-)

Ha en fin dag! :-)

Anne-Marie sa...

Engelska och svenska. Kunde prata en del franska och tyska för många år sedan. Läste latin under två år på gymnasiet - litet svårt att tala ett utdött språk. :) Såg att du inte känt av jordbävningen. Skönt! Ha en fortsatt fin vecka! Kramar!

Christina sa...

Önskar att tyskan fanns kvar.... men den har inte riktigt underhållits efter högstadie och gymnasiet. Får väl bli nästa anhalt efter USA ;-) Spanska funderar jag lite på att ta en kurs i, det är så vanligt här att man skulle få många tillfällen att öva :-)
Vilken lyx att ha ett paket som väntar när du vaknade! Fina shoppingfynd också. Gillar verkligen bilden på din son med grafittiväggen i bakgrunden.
Kram!

Nettan sa...

Hej Lotta & tack för de fina orden!
Visst är det härligt med språk, förutom svenskan pratar jag både engelska och spanska flytande, förstår och pratar franska vid behov, förstår italienska rätt så bra men kan inte prata (detta pga humanistisk linje på gymnasiet med latin/grekiska och spanska som tillval)

Vackert paket du fick vännen! Njut. Förstår att sonen din är nöjd med sina Converse. Bra med momsfria veckor på sånt som man behöver i sko/klädväg!
Te deseo un día maravillosa!

/Nettan

Desiree sa...

Förutom Svenska och Engelska så talar jag också Spanska. Men den känner jag att jag skulle behöva öva mer på. Det är väl så med språk att man måste underhålla dem konstant för att de inte ska börja rosta. Läsa, tala och lyssna. Jag vill gärna behålla Engelskan på den nivå jag har nu så därför ser jag till att läsa böcker mest på Engelska och när jag kollar film ser jag till att inte läsa texten utan lyssna. Jag borde egentligen läsa lite spanska böcker också men det har inte riktigt blivit av. Jag gillar språk och hade jag bara mer tid skulle jag gärna lära mig både italienska och franska.Båda dessa språk tycker jag låter som musik i mina öron.
Kram!

Helena sa...

Raring, härliga bilder, snygg son! Njut av sällskapet! Underbara bilder i dina tidigare inlägg. Får NYC-längtan så det knyter sig i magen.

Ska bli så fantastiskt att ses snart! LÄNGTAR!
Puss och kramar!

Helena

Miss Marie sa...

Jag talar nog inget språk ordentligt! ;) Ju mer språk jag lär mig desto mer blandar jag ihop, ändrar ordföljd och satsbyggnad! Jag låter som Victoria Silvstedt på alla språk... ;)

Och jag måste säga att det var en himlans fin present! De där oväntade presenterna är de allra bästa! :)

Mrs Clapper sa...

Det är intressant med språk! Italienska är verkligen vackert.

Jag förstår tyska så att jag skulle klara mig en helg men inte mer:) och så har jag svenska och engelska som modersmål. Ofta har jag märkt att jag tänker på engelska! Märkligt det där... På jobbet är det mest engelska som gäller så ibland när man handlar mat på vägen hem så blir det "fel" språk med kassörskan. :)

Casa of Mia sa...

Engelska och svenska. Härligt med presenter! Så fina armbandet var. Njut av ledigheten.

Annika sa...

Bara engelska och svenska. Läste tyska tidigare men skulle aldrig klara mig på den...
FINA bilder och verkligen happy shopping. Ja, nu ska vi hoppas att Irene inte blir så svår.
Kramar!

Camilla sa...

Vad bra med momsfritt! Passa nu på att handla lite;)
När det gäller språk så är det bara svenska och engelska som gäller för mig. Läste franska i tre år, men det var väldigt svårt. Lite har fastnat, men det är inte mycket.

Ha en bra dag.
Kram

anneli sa...

Mina språk dagligen är engelska, svenska,finska och lite grekiska, fast ibland känns det verkligen att ja ej kan något språk riktigt bra.
Trevlig blog du har!

Bokcaféet i byn sa...

Hej Lotta!
Italienska måste nog vara ett av de allra vackraste språken, om inte det vackraste?! Det är som en vacker sång i mina öron. Jag pratar utöver svenska och engelska även spanska. På Mallorca har de sin egen "dialekt" men det fungerar bra att förstå varandra. Nyckeln är ofta en vilja hos parterna att förstå varandra och den viljan har definitivt öns invånare! Läste även tyska i 3 år men då jag aldrig övat det känns den som bortblåst. Lite synd.
Det är kul med språk men när jag rest på platser där engelskan inte fungerat har ofta kroppsspråket räddat situationen! Works all over!
Min favoritengelska är den man hör på plats i Indien. Jag älskar deras uttal!

Härligt med kläd- och skoinköp och underbart att du fick en liten present!
Önskar dig en riktigt skön fredag imorgon Lotta!
Kram Anna
ps. tänkte på dig när det var jordskalv på östkusten men de var värre drabbade söderut om jag förstått det rätt.

Charlie sa ... sa...

Karin,

tack för omtanken om vädret och jordbävningen! Den senare kände vi inte av här in "our neck of the woods" och Irene behöver jag inte heller!

Vad många språk du kan! Jag kan bara några få ord på finska. Uffe är ju riktigt snitsig som kan fyra! Ni har så många besökare från olika länder så jag förstår om det är bra att ni två tillsammans kan hjälpas åt om det behövs. Kroppspråket är ovärderligt. Jag viftar med händerna och det brukar gå bra :)

Stor kram Karin!

Charlie sa ... sa...

Anna,

hoppas också att Irene inte virvlar in här....! Vad roligt att du undervisar i engelska. Jag önskar mitt ordförråd vore bättre. Jag tränar mig på att ständigt lägga till nya engelska ord. Det är en sak att prata konversationsengelska och lyssna på TV, en annna att prata med affärskontakter och i arbetslivet. Det har varit en omställning men en positiv sådan.

Och apropå resa utomlands...tyckte mig se att en Cypernresa kanske är på gång..;)

Krama!

Charlie sa ... sa...

Wow Tina, fyra språk på gymnasiet, det är mycket. Latin är alltid bra att ha, även om det inte pratas. Jag gillar latin! Min tyska får jag jobba med, det kommer inte gratis. Jag lyssnar på radio och ser TV-program. Jag skulle behöva två-tre dagar i Wien för att komma igång igen. Engelska sitter som berget och vill in hela tiden!

Charlie sa ... sa...

Anne-Marie,

nej, här var det lugnt och det var skönt. Nu är det som sagt Irene som är på gång. Jag får bra rapportering från mina kollegor som arbetar med katastrofberedskap.

Latin är bra allmänbildning, men säkert tufft att lära in. Språk som används infrekvent är verkligen färskvara!

Kramar!

Charlie sa ... sa...

Tack Christina! Gillar också bilden på Alex :)

Ja, tyskan är trixig. Man måste underhålla den. Jag såg en bra tysk TV-serie på svt play i julas och då tyckte jag att jag kom igång riktigt bra. Jag fick lust att bara prata tyska :)

Kramar!!

Charlie sa ... sa...

Grazie Nettan!!

Vad gullig du är. Och vad många språk du kan! Blir avis ;) Jag läste franska ett tag och de få meningarna jag bankade in sitter kvar. Jag kan beställa goda bakverk och gott kaffe garanterat!

Ja, conversen är fina och billiga här just nu. Önskar jag kunde ta order och skicka!

Abbracci!!

Charlie sa ... sa...

Jag håller med Deisiree! Franska och italienska är som musik i mina öron. Italienskan tog tag i mig och det kändes i hela kroppen när jag hörde dem prata.

Vad roligt att du kan spanska! Det är verkligen så att språk måste underhållas för att man inte ska tappa ordförrådet och grammatiken. Du är mycket duktig på engelska ser jag - dina texter är mycket bra! Det är en fröjd att läsa.

Kramar!

Charlie sa ... sa...

Helena - lo stesso! Ti amo <3

Charlie sa ... sa...

Marie, visst är det så - oväntat är bäst! Och Victoria S är ju charmig ;)

Charlie sa ... sa...

Mrs Clapper, så spännande! Du har säkert lika mycket av båda språken kan jag tänka mig. Jag använder bara engelska på arbetet. Jag hamnade i en situation som jag tyckte var pinsam - det var nästan svårt för mig att utveckla ett koncept på svenska som jag kört 100 ggr på engelska. Måste träna på det där!

Jag räknar alltid på svenska med kan använda väl valda på engelska om jag t ex kör bil. Det sitter liksom bättre ;)

Charlie sa ... sa...

Mia,

Tack! Det känns super att ta det lite lugnt, även om vi bara är hemma

Charlie sa ... sa...

Happy shopping var det Annika! Men nu ska det att dras in, jag säger som Taina att det är andra bullar som gäller nu. Först något ut innan annat åker in ;)

Irene behöver jag inte!! Hoppas vi slipper alltför mycket oreda och besvär. Det laddas både på arbetet och runt om i stugorna. Håller tummarna att det blir lugnt i ditt hood också. Det räcker med jordbävningen!!

Kramar!

Charlie sa ... sa...

Bonjour Camilla! Du får träna när du åker till Rivieran snart. Un croissant och sånt där är ju alltid bra att börja med ;)

Jag läste också franska och som sagt, inte mycket har fastnat. Men mat och dryck kan jag beställa :)

Nu har det shoppats klart, det är handbroms som gäller!!

Kram

Charlie sa ... sa...

Annelie,

Välkommen och tack för din kommentar! Vilken vacker hemsida...wow! Jag förstår om det är bra med grekiska...härligt!

Charlie sa ... sa...

Anna,

Tack för att du tänker på oss här på östkusten! Vi förebered för Irene - ingen vet exakt hur omfattande det kommer att bli men det är bäst att ta det säkra för det osäkra.

Visst är engelskan i Indien speciell och fin, jag tyckte om engelskan i Nepal också. Kroppspråk är universiellt och helt oslagbart. Hjälper verkligen och jag har använt det många gånger.

Italienska är ljuvligt! Jag bodde ett tag i den italienska delen i Schweiz och njöt oavbrutet. Tyvärr får jag inte ihop en enda lång vettig mening trots denna erfarenhet.

Presenten var oväntad och SÅ uppskattad!

Stor kram!

Anonym sa...

Servus Lotta,
habe gar nicht gewusst, dass Dein Vater Österreicher ist!!! Cool! Aus welchem Bundesland ist er denn?
Härligt med shopping utan tax...;-) Presenten sag spännande ut...hihi!
Hur är det med Irene? Här blir det valdsam aska pa kvällen!
Bussi, Lisa

Charlie sa ... sa...

Servus Lisa!!

Mein vater kommt aus Wien! Meine Großmutter wohnte bei der Donaukanal, in der nähe Friedensbrücke (Brigittenauerlände). Ja, dass ist cool!

Irene är out there...passerat North Carolina och Maryland. Det ösregnade för ett litet tag sedan och nu verkar det ha stannat upp. Imorgon är dagen D - då ska orkanen ha nått hit och sedan kan vi move on förhoppningsvis.

Bussi!