tisdag 12 juli 2011

Lemonad & godis



Gillar söta killar som säljer lemonade och ice tea. Och speciellt när jag får bra tips också. Joe hade bubbelgum som jag spanade in såklart. Joe visste bästa stället för att köpa en hel burk.

När jag kom till godiskiosken, fick det mig att minnas godis i förpackningar som jag inte sett på länge. Chokladcigaretter, Toy, Jenkatuggummi, Hockeysnus och Pelle Svanslöskulor. Har du något favoritgodis som du saknar?












17 kommentarer:

Saltistjejen sa...

Hahaha ja godisfavoriter hade man ju! och påsen med bubblor minns jag! :-)
Kram!

mammaxtre sa...

Vilka godisminnen man bär inom sig:-)
Man stod utanför kiosken till vilken man knappt nådde upp. Pekade igenom glasrutan på de sorter man önskade. Omsorgsfullt godishandlande. Plockgodis idag är att alla slafsar i samma behållare. Man kan inte heller räkna med att alla använder sig av sleven, är jag rädd.

Sen finns det sådant som är bättre också, i Sverige iallafall. Tuggummi och choklad i form av cigarettpaket, hur sjukt är inte det egentligen. Dessa har jag inte sett här hemma på många år.

Fina och helt underbara bilder, som vanligt :-)

anna's kitchen sa...

Haha, det började direkt rinna saliv i munnen.
Hade helt glömt bort jenka. Jisses vilka minnen.
Min svägerska hade med sig massor med tablettaskar från Sverige senast, så kul att de finns kvar. Min dotter pratar fortfarande om askarna, hon tyckte det var det godaste hon smakat.
Kram

Magdalena and Co in US sa...

Yepp, minns också påsen med bubblor.
Vår grannes tös hade Lemonade Stand för ett par veckor sen. Min första tanke var "men det är ju precis som på film". Självklart köpte jag också där.
Vilken rolig godisaffär du hamnade i! Chokladciggisarna minns jag. Vi gick och tittade på dom jämt, men vågade inte köpa dom. Det var liksom lite förbjudet.
Zoo är grymt goa. Jag blev så sugen på nöt creme härom veckan och köpte en hel burk Nutella. Märkligt att de har den på frukostavdelningen här och det är godis för mig.
Jag saknar nog mest svenska godiset. Marabou Mjölkchoklad å smågodis.
Kraaaamar till dig

Christina sa...

Åh PimPim, hade jag alldeles glömt bort!! Jag saknar djungelvrål, har skickat en beställning med kompisar som kommer hit i slutet av juli :-) Refreshers var en favorit för mig när jag var liten, dom kostade 50 öre styck... vilka tider :-) Tack för nostalgitrippen! Kram!

bokhyllan sa...

Underbara bilder!
Bubbelgumm... :)
Kram.

Min plats i solen sa...

Hej Lotta!

Vilken söt liten försäljare och vad bra att han kude tipsa dig om det bästa stället att köpa bubbelgum på. ;)

Vet du, det finns faktiskt ställen än idag där man kan handla godis så som vi gjorde förr. Med samma lilla påse med bubblor på och genom att stå och peka genom rutan. De är inte många kvar, men de finns. Åtminstone här nere i Skåne. Och framförallt finns de på friluftsbaden. När döttrarna badar brukar de köpa godis och trots att de är uppväxta med alla dessa rader av godislådor på väggarna i mataffärerna så tycker de att det ärtoppen at stå där i luckan och peka vilka sorter de vill ha och för 20:- få en proppfull liten påse. Lyckokänslan av att få mycket för sina pengar slår de där jättepåsarna som finns vid lösgodiset i butiken där det bara handlar om att de vill sälja så mycket som möjligt. Jag är glad att även mina barn får uppleva den där känslan av lycka med en påse med bubblor på. :)

Kram på dig du fina

anna of sweden sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
anna of sweden sa...

Vilken härlig affär. Själv skulle jag helst vilja ha burken (!) som alla tuggummin låg i. Burklover som jag är! :D

Desiree sa...

Javisst kommer jag ihåg påsen med bubblor på. Jag m minns också choklad ciggisarna och Jenka tuggummit var en storfavoit hos mig. Det är just smaken på Jenka tuggumit som gör att jag alltid handlar med mig tandkräm från USA. Det finns ju sådan tandkräm där som smakar nästan exakt som jenka.

Miss Marie sa...

Mmm, Knasen, hur gott var inte det! Tror tyvärr inte de finns längre, men jag hoppas jag har fel. Jag har ett vagt minne av en liten påse med bubblor på, tror att det kanske fanns på några ställen när jag växte upp.

Nu är jag sugen på godis, vilket godis som helst! :D

Fröken fräken sa...

Mmm jag är en riktig godis gris, allt salt godis går ner, men tomtebo klubborna saknar jag, det är svårt att hitta dom numera. Men till min födelsedag så kostade jag på mig själv och beställde svenskt lösgodis godis på nätet.

Coolaannna sa...

Hej där!

Hittade hit när jag var inne på Lotta "en plats i solens" blogg. Fastnade och surfade runt länge. Det blev lite nostalgiskt över det hela då jag själv bodde i USA på åttitalet :) Nu är det min trettonåriga dotter som har fått upp ögonen för NY :)

KOmmer tillbaks på fler bloggbesök!

// Anna

Charlie sa ... sa...

Saltis,

Nostalgi, eller hur? Kul med de äldre amrisförpackningarna tycker jag ;=)





Lotta,

Godis och glassminnen, sköna är dem! Gillar också minnet och känslan av att stå och peka genom glasrutan, man nådde knappt upp. Det var stort engagagemang i varje bit, på ett helt annat sätt än nu när man lassar upp med skopan.

Tack för bildkomplimangen ;)



Anna,

Jenka hade jag nästan glömt med. Hubbabubba, kommer du ihåg?

Tablettaskar är så lagom mycket godis, oftast ;) Man kan ju ta flera om inte annat...


Magdalena,

Bubbelpåse=mycket känslor. Lemonadstånden har mycket filmkänsla över sig, helt klart! Jag kan också få godislängtan, så jag gillar ha ett litet förråd. Jag fick ju ett sådan härligt godispaket för inte så länge sedan...!
Gu var roligt med chokladciggisarna. Visst var det liksom lite "no no" över dem ;)


Christina,

Djungelvrål...mums. Det var med i mitt godispaket! Den påsen stod högt i kurs, fick gömma för att inte hela påsen skulle ryka på en gång...:)


Ting,

Bubbelgum är kul! Jag tuggade så käklederna nästan hoppade ur led...


Lotta,

Visst är han söt? Älskar bubbelpåsen och så fint att dina flickor för uppleva smågodisplockupplevelsen, den är verkligen bäst! Det blir något helt annat än att gräva i lådor på ICA eller vart man nu är.


Anna,
Me too, burklover alltså ;)


Desiree,

Visst var de coola, chokladciggisarna. Vad heter tandkrämen? ;)



Marie,

Jag blev också sugen på godis igen :) Knasen har jag inte sett på länge, kanske i vissa affärer? Jag har ju minnen från Österrike...Mannerschnitten, Mozartkugeln, Milka med den blåa kossan


Fröken,

Vad bra, helt rätt att du beställde! Vi har ju sedan i våras en godisaffär i NYC - Sockerbit. Första gången jag var där handlade jag för över 100 kronor...och jättegott var det!


Anna,

vad roligt, välkommen hit! Vilken trevlig blogg du har. Jag tror vi har många likadana intressen och inställning....:) härligt

Kom tillbaka!


STOR kram till alla!

Anne-Marie sa...

Jag lämnade precis en kommentar som nu inte finns här. Hmmm. Skrev att godisminnen finns nog hos alla. Minns några glassfavoriter som säkert inte finns nuförtiden - en kostade 50 öre. Det var tider det. :) Kramar!

Charlie sa ... sa...

Va? 50 öre...måste ha varit några av de mindre glassarna, eller så har priserna verklige gått upp...eller så har vi blivit äldre eller både och ;)

Visst har nog de flesta av oss många godis- och glassminnen, förknippat med sommar. Kramar!

Gabriella sa...

Underbart att få ta del av din fantastiska bilder, Lotta, samt så uppfriskande att läsa om alla godisminnen.

Själv saknar jag en chokladkaka som hette 'Makalös' från Cloetta. Det var olika fyllningar i ljus choklad och jag kan fortfarande känna smaken i munnen. Dessvärre var jag kanske ganska ensam om att tycka att den var någon 'hit' eftersom den inte längre, vad jag vet, säljs :-(

Jag minns också när jag som liten var hos min farmor på sommaren. Jag och min bror fick ett par kronor för att handla godis för. Där, i Markaryd, fanns det en färghandel. Mitt bland alla färgburkar fanns också en stor gigantisk skål med (små) karameller för 1 öre stycket :-)

Kram,
Gabriella